"Szolidaritás Katonáinkkal"

Szolidaritás Katonáinkkal

A „Szolidaritás Katonáinkkal Mozgalom”

A „Szolidaritás katonáinkkal mozgalom” létrehozásával egy új társadalmi önszerveződés létrehozását célozzuk meg.

Azért hoztuk létre a mozgalmat, mert szeretnénk hozzájárulni a katonák – nők és férfiak, aktívak és szolgálaton kívüliek – önbecsülésének emeléséhez, megszilárdításához, társadalmi megbecsülésük méltó szintre emeléséhez.

A megelőző évtizedekben – de az utóbbi esztendőkben valamivel tán hangsúlyosabban – érzékelhető, hogy a katonák össztársadalmi megítélése kedvezőtlen irányba mozdult, ami egyrészt az információ hiány, másrészt az élet és munkaerő-piaci helyzet romlása, illetve a széles társadalmi rétegeknek, a magyar családoknak a nemzet hadseregével való közvetlen kapcsolatának sajnálatos erodálódása miatt következett be.

Célunk, hogy hozzájáruljunk a katonák és a társadalom legszélesebb rétegei közötti kívánatos és kölcsönös bizalmon alapuló, egészséges egyensúly visszaállításához.

Különböző projektek kimunkálásával, közösségi intézkedések beindításával kívánjuk köszönteni és segíteni a katonákat – beleértve a szolgálaton kívüli állományt – és a családjukat is abban, hogy újra megtapasztalhassák azt a nagyszerű érzést, hogy fontosak a társadalomnak, hogy az állampolgárok, s nem utolsó sorban az állam megérti, elfogadja és legfőképpen megbecsüli őket.

Ehhez a feladathoz örömmel vesszük a Nemzeti Együttműködési Alap Kollégiumai által kiírt pályázati lehetőségeket. A 2024. évben ezen pályázati támogatás segít abban, hogy a mozgalom tagjait összefogjuk. De továbbra is kérjük az önkéntes segítséget is.

Nem egy újabb érdekvédelmi, avagy civil szervezet létrehozása a célunk.

A mozgalom az Európa Kontakt Buth Alapítvány koordinálása mellett működik, az alapítvány egyik fontos projekt elemeként.

A „Szolidaritás Katonáinkkal Mozgalom” regisztrált tagjai online, esetenként közvetlen, személyes találkozók alkalmával döntenek a mozgalom vezetőségének létszáma, képviselete, összetétele és a mozgalom működése kérdéseiről.

A mozgalom résztvevői a magyar haderő volt, és ma is aktív tagjai, kiegészülve társadalmunk gazdasági és államigazgatási szereplőivel.

A mozgalom a regisztrált tagjai által megválasztott képviselők (maximum 2-3 fő) irányításával alakítja ki azokat a lehetséges mozgalmi intézkedéseket, kezdeményezéseket, amelyekkel a kitűzött fő cél a lehető legoptimálisabb körülmények között érhető el.

A kezdeményezés tisztelettel fogadja és bevonja az egyetértő civil szervezeteket, állami-, önkormányzati és egyházi intézményeket, valamint a gazdasági élet szereplőit is.

A „Szolidaritás Katonáinkkal Mozgalom” jelképe egy sárga színű szalag kitűző.

Kérjük, csatlakozz!

Amennyiben egyetértesz a mozgalom céljaival, és szívesen csatlakoznál, az alábbi űrlap kitöltésével itt is megteheted.


A „Szolidaritás Katonáinkkal Mozgalom” tagjai által viselt sárga szalag kitűző a csatlakozást követően igényelhető egy csekély (minimum 500 forint) támogatás átutalása ellenében!

Számlaszám: MagNet Bank

16200247-10018369

A közlemény rovatában szerepeljen, hogy „Szolidaritás Katonáinkkal”!

SZOLIDARITÁS KATONÁINKKAL MOZGALOM

Miért pont sárga szalag?

A katonai hagyományok sárga szalagja évtizedek és talán évszázadok óta létezik. Az eredete nem világos, és az, hogy mit ábrázol, az idők során változott.

A sárga szalag viselése – netán egyéb módon való kihelyezése fákra, vagy ajtókra – a szolidaritás jelképe, a távoli szeretteinkre való emlékezés, vagy egy bizonyos céllal való azonosulás érdekében használt kortárs szokás, amely a népi kultúrában és néphagyományban gyökerezik.

Kezdeményezésünk esetében valójában a katonáinkkal történő szolidaritás jelképe a sárga szalag. Szeretnénk, ha Magyarországon is a katonai konfliktusok vagy nagy távolságok által elválasztott magyar katonák és szeretteik közötti kötelékek jelzésére is szolgálna.

Ezért is kezdeményeztük, hogy hadműveleti területről, misszióból hazatérő katonáinkat az adott helyőrségben és lakóhelyükön sárga szalagok kitűzésével fogadjuk.

A sárga szalagok Amerikában és Angliában az 1990-es évek elején, az Öböl-háború idején váltak népszerűvé, és gyakran megjuelentek a „Támogasd csapatainkat” szlogen mellett. Sárga szalagokat kötöttek a fákra és az autókra, – hogy támogassák azokat, akik akár életüket is áldozzák a hazáért – abban a reményben, hogy épségben hazatérhetnek. A gyakorlat 2001. szeptember 11. után folytatódott az afganisztáni és iraki konfliktusok idején is.

A sárga szalag élő hagyomány és a katonai támogatás szimbóluma. Az évek során új jelentéseket kapott. A történelem alapján feltételezhető, hogy szimbolikája tovább fog fejlődni. Ezt kívánjuk itthon is továbbvinni.


A mozgalommal kapcsolatban hozzászólás formájában is eljuttathatják észrevételeiket, javaslataikat az érdeklődők!


Projektjeink

Katonai emlékhely az Üllői úton

Honvéd Nyugdíjas Otthon és Menház

 1. Ferenc Kondákor

  Csatlakozom.

  • Köszönöm Ferenc!
   Kérlek, a fenti űrlapot kitölteni szíveskedjél, és akár itt, akár magán üzenetben írjad meg, milyen feladatok azok, amelyet vállalni tudsz.

 2. Varsányi Miklós

  Már sikerült , büszke vagyok rá hogy tagja lehetek a csoportnak ! Nagyon szépen köszönöm !
  A vasutnál megtatott találkozón sajnos eü okok miatt nem sikerült részt venni ( ezt privát jeleztem is , ugyan úgy mint a jelvénnyel való véleményem .

 3. Szeder László

  Köszönöm a lehetőséget!

  • Legyél te is a Szolidaritás Katonáinkkal Mozgalom tagja, és jelezzed hol és milyen területen tudsz segíteni!

   Megyei koordinátorokat keresünk! Hozzunk létre közösen egy jó kis közösséget, amely képes és kész lesz kiállni az aktív, és természetesen a nyugállományú katonák érdekeinek védelmében!

   Ezen az oldalon lévő űrlapot kell kitölteni!
   https://ekba.hu/szolidaritas-katonainkkal/

 4. köszönöm szépen hogy tagja lehetek a csoportnak

 5. Az Üllői úti katonai emlékhely létrehozása elvonta eddig a figyelmet a Szolidaritás Katonáinkkal Mozgalomról, de a projekt sikeres megvalósítása után itt az ideje, hogy megszerezzük, és országos mozgalomként az érintettek bevonásával tegyünk meg mindent a saját érdekeink védelméért, állami megbecsülésünk – végre tettekben is megnyilvánuló – emeléséért.
  Most, amikor már 60 fő regisztrált tagunk van, el kell kezdeni az országos lefedettség megszervezését. Ezért a csatlakozás során, illetve a már csatlakozók rövid üzenetben jelezzétek, ha regionális, megyei és helyőrségi koordinációs feladatokat szívesen vállalnátok!
  Feladat lesz bőven, hiszen akár az aktív, de főleg a nyugállományú katonák, veteránok járandóságait csorbitani nem engedhetjük.
  Ehhez, és benne a rászoruló társainkról történő szociális gondoskodáshoz, egészségügyi ellátás és üdültetés lehetősége biztosításához, megfelelő szintű nyugdíjas és veterán otthonok biztosításához várjuk minden volt és ma is aktív bajtársunk csatlakozását, segítségét és javaslatát!

  • Dogossy Károly

   Teljes mértékben egyetértek! Ne hagyjuk ki azt a lehetőséget, amit az emlékmű létesítéssel megragadtunk. Folytassuk a „Szolidaritás katonáinkkal” projekt keretein belül!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Köszönjük WordPress & A sablon szerzője: Anders Norén