"Szolidaritás Katonáinkkal"

Veteránház (Honvéd Otthon)

Felhívás!

Tisztelt Bajtársak, Kollégák!

Az Európa Kontakt But Alapítvány és a Szolidarítás Katonáinkért Mozgalom újabb felhívással fordul valamennyi aktív, és nyugállományú katonához, honvédségi dolgozóhoz.

Alapítványunk első nagy vállalását, az Üllői úti Katonai Emlékhely felállítását, sok aktív támogatónknak köszönhetően sikeresen teljesítette.


Az elődeink által megteremtett értékeket kötelességünk megvédeni.

https://kormany.hu/hirek/benko-tibor-a-magyar-honvedseg-a-tarsadalombol-epitkezik

Fentieket dr. Benkő Tibor akkori honvédelmi miniszter hangsúlyozta 2022. február 3-án, Budapesten, a Batthyány Lajos Alapítvány Csónak utcai székházában tartott szimpóziumon.

Benkő Tibor volt katona miniszter az alábbiakat is mondta.

„Nyugállományú szakasz az, amelyben a katona már nem vállal aktív katonai szolgálatot, de a honvédelem ügye iránt továbbra is elkötelezett, és esküjéhez híven él. Ennek a korosztálynak kívánunk úgynevezett obsitos és veterán programokat indítani, vagyis nekik, akik ugyan befejezték aktív pályafutásukat, de továbbra is tagjai a honvédség nagy családjának. Nagyon sokan tartoznak ebbe a körbe, akik tettek a nemzetért, az országért, és akik továbbra elkötelezettek és lojálisak a haza iránt. Nekünk meg kell becsülnünk őket és a lehetőségekhez mérten gondoskodnunk kell róluk. Ehhez a kormány idősügyi politikája rendkívül sok lehetőséget biztosít, mi pedig azon vagyunk, hogy még tovább erősítsük e támogatási rendszert, mert úgy érezzük, kötelességünk törődni mindazokkal, akik tettek Magyarországért. Ugyanez vonatkozik azokra a katonákra is, akik a missziókban harci feladatokat hajtottak végre, és a harci műveletekben való bátor helytállásukért kitüntetésben részesültek, vagy harctéri sebesülést szenvedtek. Ők a veteránok, akik „megjárták a hadak útját”.

Ezek alapján célunk, hogy a szavakat végre tettekre váltva, a katonai pályát élethivatásul választók, valamint a Magyar Honvédség állományában dolgozók aktív pályafutásuk végeztével, bizonyos élethelyzetek esetén lehetőséget kapjanak egy minden igényt kielégítő honvédségi „veterán otthonban” (idősek otthona, honvéd otthon) életük méltó folytatására.


Az 1860-ban megalakuló, majd a kiegyezést követően új erőre kapó honvédegyleti mozgalom kiemelt feladata volt elesett illetve elhalt bajtársak özvegyeiről, árváiról való gondoskodás, az új honvédség megteremtése és a 48-as emlékezet ápolása mellett a rokkant és rászoruló 48-as honvédek helyzetének megoldása is. Ennek a szellemiségnek a tükrében vetette fel 1869. augusztus 21-én Pesten tartott országos honvédgyűlésen Vidats János, az Országos Honvédegylet második alelnöke a menház alapításának ötletét. Már az 1848-1849-es szabadságharc során is felvetődött hasonló intézmény alapítása, Kossuth Lajos a nagyszombati Rokkantház mintájára egy menház alapítását tervezte a fővárosban. Vidats ötletét megihletette a franciáknál, angoloknál és az amerikaiaknál lévő veteránházak működésé is. A javaslat hatására országos gyűjtés kezdődött, több lehetséges helyszín megvizsgálását követően az egykori 48-as honvédek a ferencvárosi Soroksári úton vásároltak telket. Az épület ünnepélyes alapkő letételére 1871. október 1-jén került sor a ferencvárosi Soroksári út 62. szám alatt (napjainkban Soroksári út 114).

Az intézmény fontos szerepet töltött be, hiszen 1872-től 1928 között Kossuth Lajos regimentjének több mint 1100 képviselője töltötte itt élete alkonyát. Az első 48-as veterán, aki beköltözött az épületbe, Zólyomi Iván százados volt. A menház utolsó 48-as lakója, Lebó István („Lebó bácsi”) 1928. július 1-én hunyt el az épület 24-es szobájában.


Sokak szerint egyértelmű igény és széles körű támogatás övezi ezt a kérdést. És valóban már nagyon régi keletű. Ismereteink szerint ez akkor is felmerült, amikor a teljes katonai jelenlét felszámolásra került a nagy katonai, főleg légvédelmi hagyományokkal bíró Nagyoroszi településen. Többen javasolták akkor, hogy az erdei környezetben meglévő infrastruktúra, a képzett egészségügyi és kiszolgáló személyi állomány, valamint a település támogatása miatt itt lehetne létrehozni egy olyan Veteránház és Honvéd Otthon komplexumot, amely a főváros közelsége miatt is vonzó lehet a teljes ellátást, sőt a 24 órás felügyeletet igénylők, valamint a hotel és apartman szintű ellátást igénylők számára egyaránt.

A honvédségi nyugdíjasotthon létrehozásának gondolata már két évtizede felmerült. A Hszt. 2005-re tartalmazta egy ilyen intézmény létrehozási kötelezettségét. Anyagi lehetőségek hiá- nyában a tárca akkori vezetése a civil otthonban való elhelyezés (akkor még volt azokban szabad kapacitás) mellett döntött, és 2007-ben törölték a törvényi kötelezettséget. Megítélésem szerint már nem szükséges újabb felmérés, az igény egyértelmű.

Véleményem szerint a tárcának el kell döntenie: akarja, támogatja-e a    fenti elvek szerint működő otthon létrehozását, vagy a  katonák egyénileg keressenek megoldást, ha tudnak?

Sörös István
ny. ezredes

Itt található !

Alapvetően egyetértünk Sörös István írásával, azzal a kiegészítéssel, hogy szerintünk nem feltétlenül Budapest kell legyen az első helyszín, ahol egy „Honvéd Otthon” létrehozását meg kell valósítani, és bár általunk is ismert, hogy készült valamilyen felmérés a tárca részéről, de annak eredményét, valamint az abból levont következtetéseket és a jelenlegi honvédelmi vezetés akaratát nem ismerjük. Ahhoz, hogy ezt megismerjük, ismételten a Honvédelmi Minisztériumhoz, elsősorban a miniszterhez és természetesen a Magyar Honvédség Honvéd Vezérkar főnökéhez kell fordulni.

Ennek érdekében első lépésként felmérést kell végeznünk, hogy megállapíthassuk a várható és valós igényeket, amely alátámasztja megkeresésünket.

A felmérésben és az azt követő munkában természetesen számítunk a kérdést már hosszabb ideje támogató természetes személyek és civil szervezetek segítségére.

A felmérést segíteni szándékozók ezt az egyszerű űrlapot töltsék ki!


Az igények felmérése az alábbi kérdőív alapján történik.

Kérjük, hogy minél többen töltsék ki a kérdőívet!

Felkérjük a nyugdíjas szervezeteket (klubokat) és egyes személyeket, akik vállalják a feladatban való részvételt, hogy ezen űrlap segítségével (online, vagy kinyomtatva), településenként mérjék fel a helyi igényeket, és azt alapítványunk számára jelezzék!


Elérhetőségeink az alábbiak.

Tel.: +36 30 573-9996

E-mail: eukontakt.com@gmail.com 

A megosztásokat köszönjük!

Előző

Emlékhely a Zalka Máté Katonai Műszaki Főiskola helyén

Következő

BÚCSÚZUNK

  1. A Veterán ház és „Honvéd otthon” témáját érintő véleményeket itt is el lehet mondani.
    Segítőket keresünk, akik adott településen képviselnék a „Szolidaritás Katonáinkkal Mozgalom” ezen projektjét. Őket arra kérem, hogy lehetőleg Emailben vegyék fel a kapcsolatot velünk!

  2. István Sörös

    Én ezt,korábban hivatalból, 2007-től pedig a Hosz Nyugállományú Tagozat elnökeként már 20 éve próbálom elérni. Dŕ. Krizsán János vezetésével már több szociológiai felmérés készült. Ezek is hasznosíthatók. Szerintem leginkább a döntéshozói akarat hiányzott, és hiányzik ma is.

    • Kedves István!
      Összefogással talán hatni tudunk rájuk. Szerintem kezdjük el most, amikor szavakban ismét a veteránok és nyugállományú katonákról való gondoskodásról beszélnek.
      Hozzuk létre a kérdéssel foglalkozó, és a különböző szervezetek tagjaiból álló előkészítő csoportot!

      • Sörös István

        A Dr. Krizsán valójában Krizbai. Sokféle megoldást felvázultunk korábban. A Budapest illetve annak közelsége, azért került az első helyre, mert a nyá. katonák több mint fele ebben a körzetben van. Alkalmas objektum is volt bőven. A politikai akarat viszont mindig hiányzott. Sok sikert kívánok, rajtam nem múlik.

  3. Majsa Istvánné

    Szerintem nagyon jó lenne, ha megvalósulna, sokan élnének a lehetőséggel. Több özvegyen és család nélkül élő idős katonatisztet ismerek. Ha egészségi állapotom megromlik, szívesen költöznék az otthonba, hogy ne legyek családom terhére.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Köszönjük WordPress & A sablon szerzője: Anders Norén