"Szolidaritás Katonáinkkal"

Miért éppen Veterán Otthon?

🇭🇺 Az alapítványunk által kezdeményezett, és a honvédelmi miniszter úrhoz is eljuttatott kérésünk, hogy közös gondolkodás után alakítsuk ki a honvéd veterán otthon létrehozásának feltételeit. Sajnos, eddig hiába vártunk a pozitív válaszra, ezért a nyilvánosság erejével szeretnénk felhívni az érintettek figyelmét a veteránok civil-, és a nyugállományú katonák időskori életéről történő méltó gondoskodás szükségességére.


Tudjuk, hogy a külföldi missziókból hazatérő katonák itthon újra egészségügyi szűrésen esnek át, aminek a pszichológiai teszt is része. Ezeknél a katonáknál ugyanis gyakori az álmatlanság, a szorongás vagy a poszttraumásstressz-zavar. Sőt egyre gyakrabban fordul elő súlyos sebesülés, testi sérülés is. Az, aki feldolgozatlan lelki sérüléseket hozott haza magával, az segítséget kérhet a honvédség pszichológusaitól. Mégis voltak, akiket alkalmatlanság miatt szereltek le. Ők a civil életben próbáltak szerencsét, és lényegében kikerülnek a honvédség látóköréből. Magyarországon ugyanis nincsenek veteránintézmények, pedig ezek számtalan NATO-tagországban léteznek és működnek.

A honvédség főpszichológusa már három évvel ezelőtt elismerte, hogy:

ideje lenne elgondolkodni ezen itthon is, mivel rengeteg magyar katona szolgált már külföldi missziókban.Az afganisztáni harctéren átélt borzalmak miatt alakulhatott ki elmebetegség egy magyar katonánál, aki kést szorított egy járókelő nyakához

Az afganisztáni harctéren átélt borzalmak miatt alakulhatott ki elmebetegség egy magyar katonánál, aki kést szorított egy járókelő nyakához.


Felkérjük a Magyar Honvédség aktív és szolgálaton kívüli állománya tagjait, hogy szakmai segítséget nyújtani szíveskedjenek a veteránok rehabilitációs intézménye és a rászorulók honvéd otthona szükségességét igazolni hivatott kezdeményezéshez!


Magyarországon 40 ezer nyugállományú katona van, és azt mondják, számítanak rájuk a fiatalok megszólításában. Mi azt szeretnénk elérni, hogy ezt ne csak szavakban tegyék, hanem látszódjon a valóságban is. Ehhez természetesen újra kell gondolni, és be kell indítani a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség, valamint a nyugállományú- és veterán katonák valódi érdekvédelmében érdekelt szervezetek képviselőiből álló Idősügyi Tanács, illetve az Érdekvédelmi Fórum rendszeres működését!

A Szolidaritás Katonáinkkal Mozgalom keretében kezdjük el a veteránok közösségének alulról történő megszervezését! Kérjük, hogy az űrlapot kitöltve jelentkezzen minden érintett, aki egyetért, és legyünk minél többen!

Előző

A magyar nemzeti haderő

Következő

Veterán betegség, méltó öregkor

  1. Magyarországon 40 ezer nyugállományú katona van, és számítanak rájuk a fiatalok megszólításában.
    Mi azt szeretnénk elérni, hogy ezt ne csak szavakban tegyék, hanem látszódjon a valóságban is. Ehhez természetesen újra kell gondolni, és be kell indítani a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség, valamint a nyugállományú- és veterán katonák valódi érdekvédelmében érdekelt szervezetek képviselőiből álló Idősügyi Tanács és Érdekvédelmi Fórum rendszeres működését!

  2. Dr. Gachályi András

    Magam is nyugállományú katona vagyok, és szerencsére olyan családom van, akik mindenben támogatnak. Igaz még nem szorulok egészségügyi ellátási segítségére. De mi lesz, ha olyan állapotba kerülök, hogy állandó orvosi, ápolási ellátásra szorulok. Az ilyen esetekben nagy szükség van egy ilyen embereket (betegeket) ellátó intézményre, amely méltó helyet biztosít egy arra rászoruló katonának. Ne csak szöveg legyen az idősekről való gondoskodásról, hanem valódi tetteket kérek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Köszönjük WordPress & A sablon szerzője: Anders Norén