"Szolidaritás Katonáinkkal"

Emlékhely a Zalka Máté Katonai Műszaki Főiskola helyén

AZ „ÜLLŐI ÚTI KATONAI EMLÉKJEL” A FŐVÁROS ÉS KATONANEMZEDÉKÜNK LEGÚJABB EMLÉKMŰVE

A Budapest, Üllői út 133-135. szám alatti katonai objektum 2008-ban történt lerombolása, és az eltelt 14 esztendő „általános semmittevése” után, az ebben az intézményben valaha iskolapadokat koptató tisztjelöltek kis csoportja elhatározta: kezdeményezi egy a laktanyát, a honvéd gyalogezredet, és a katonai tanintézeteket is megörökítő emlékjel létrehozását, amely megőrzi és tovább viszi 110 év örökségét.

Az impozáns MVM sportcsarnok közvetlen közelében, egy szépen füvesített részen olyan hely- és katonatörténeti emlékhely létesítése volt a célunk, amelyet nemcsak az érintettek, hanem napjaink és a jövő katonái, ugyanakkor a lakosok is magukénak érezhetnek, s mindenki számára vállalható történelmi értékű lesz.

Mottónak gróf Széchenyi István gondolatait választottuk:

„Tiszteld a múltat, hogy érthesd a jelent, és munkálkodhass a jövőn”.

Az elhatározás megvalósítása érdekében, 2022 márciusában írtunk levelet a honvédelmi miniszternek, megfogalmaztunk egy petíciót, s mindemellett „Az Üllői úti katonai emlékhelyért” névvel hoztunk létre egy közösségi oldalt is. Az első minisztériumi egyeztetésen – 2022 áprilisában – született megállapodás arról, hogy az elképzelésünk megalapozott, létjogosultsága van egy ilyen jellegű-tartalmú emlékműnek. Beindult a tervezés, az egyeztetések sora, miközben partneri kapcsolatokat is kerestünk. Mivel célunk eléréséhez egy vadonatúj alapítvány létrehozása rendkívül időigényes lett volna, a jogszerű működés érdekében csoportunk örömmel csatlakozott a 2010-es évek eleje óta már létező-működő Európa Kontakt Buth alapítványhoz. A módosított dokumentumokat az illetékes bíróság elfogadta, nyilvántartásba vette. Elkészülhetett az emlékhely létesítés projektterve, elvi forgatókönyve, és a kapcsolódó szabályzatok is. Az alapítványi keretek közötti működés teremtett lehetőséget arra, hogy jogszerűen gyűjtsünk támogatásokat, és az „Üllői úti projekt” befejezése után, ezen keresztül nyíljon lehetőség egyrészt az utógondozásra, másrészt a „Szolidaritás katonáinkkal” mozgalom projektjeinek támogatására is.

A végső forma kialakításához sikerült Kincsesbánya környékén egy nagyobb és két kisebb, ún. „tatárkövet” találnunk, amelyek a szobrászművész szerint tökéletesen alkalmasak, kemények, időtállóak voltak, s a megmunkálásuk után, a látványukkal művészeti szempontból is megfeleltek egy méltó katonai emlékhely létesítés elképzelésének. Nem volt könnyű, de sikerült megoldanunk, hogy megfeleljünk egyrészt a társadalmi-politikai helyzetnek, másrészt a történelmi tényeknek, a szakmai, művészeti, nyelvhelyességi, jogi, s nem utolsó sorban az anyagi lehetőségeinknek is. A javaslat elfogadása után a szobrászművész elkészítette az 1:5 méretarányú makettet. A 2022 októberében indult adomány gyűjtés 2023 közepére már több, mint nyolcmillió forintot eredményezett. Ekkora összeg már elegendő volt ahhoz, hogy az álmunkat megvalósíthassuk. A munkát a Móron élő szobrász házaspár, Nagy Edit és Pintér Balázs nagy lelkesedéssel vállalta. Három követ szállítottunk a művészek telephelyére.

A megálmodott, és valamennyi érintett részéről elfogadott emlékmű kompozíció bronz domborművei közül a „Ferencz József laktanya, a főbejáratával” emlékeztet a kezdetekre, de ugyanígy – később így hívták – a „Petőfi kapu” is a népligeti futóedzésekre, a laktanya „önszorgalomból” történő elhagyási lehetőségére is. Az első gyalogezred sapkajelvényén látható, legendás „SZISZI”, azaz Erzsébet királyné bronzmellképe pedig a történelmi múlt tiszteletére, a gyalogezred zászlóanyjára emlékeztet. Az 1950-ben épült új, „kétágyús laktanya” hatvanegy évig volt a katonai felső- és középfokú oktatás otthona. Ez a bronz dombormű katonai és polgári tantárgyakra, államvizsgákra, parlament előtti tiszti fogadalmakra is emlékeztet, s arra, hogy avatás után, hivatásos katonaként egész életünket a haza fegyveres szolgálatára fordítjuk, katonazenészeink pedig magas művészi szinten biztosítják a katonai és egyéb rendezvényeket. A jobb oldali kis kő emlékeztet a zenész tiszthelyettes képzésre, a baloldali kis kő pedig tisztelgés a mindenkori magyar katona előtt.

Több, mint egy éves, folyamatos munka után a kezdeményezésünk finisébe ért. Az avatási ünnepségen – 2023. szeptember tizenötödikén, 11 órakor –, gyönyörű időben, verőfényes napsütésben, katonai tiszteletadás mellett hullhatott le a lepel, hogy e pillanattól kezdve egy méltó katonai emlékhely őrizze és vigye tovább 110 év katonatörténeti emlékét. Az álmunk megvalósult! Az emlékmű kompozíció 591 természetes és 9 jogi személy anyagi támogatásának eredménye. Nagy tisztelet és köszönet valamennyi támogatónak!

Meghatottan, örömmel nyugtáztuk, hogy a jelen és jövő katonáinak történő jelképes átadással biztosított a katonai felső- és középfokú oktatás történelmének megőrzése, az örökség továbbvitele. Az avatási ünnepség lefolyása, az érdeklődők nagy száma, a koszorúk, a könnyeiket törlő idősebb és fiatalabb hölgyek és férfiak látványa is igazolta, hogy elértük célunkat, tiszta lelkiismerettel vállalhatjuk, hogy közös akarattal, összefogással, sokak támogatásával MEGCSINÁLTUK!

A kezdeményezők nevében:

Dogossy Károly nyá. alezredes a kuratórium tagja

Horváth Miklós nyá. őrnagy a felügyelőbizottság tagja


Előző

Gyászolunk

Következő

Veteránház (Honvéd Otthon)

  1. Jáger László nyá.őrgy.

    Nagy tisztelettel köszönöm, hogy volt felsőfokú iskolám tiszteletére megvalósítottátok az emlékhely felállítását.

  2. Dr. Jeney Géza László

    Tiszteletemet fejezem ki mindazoknak, akiknek az önzetlen egyéni erőfeszítéseik és munkájuk eredményeként létrejöhetett ez az emlékhely! Ugyanakkor szomorúan konstatálom azt, hogy a nagy múltú hazai szellemi, tudományos, katonai, rendészeti, határőrizeti és egyéb más szakirányultságú identitástudatot és hivatásrendeket teremtő tanintézmények és az általuk továbbgazdagított hagyományok legfontosabb relikviáinak a tudatos, tisztességes, és értékükön való megbecsülése ezúttal is csorbát kellett, hogy szenvedjen, mint már ilyen számos alkalommal korábban is megtörténhetett.

  3. Sándor Papp

    Köszönet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Köszönjük WordPress & A sablon szerzője: Anders Norén