"Szolidaritás Katonáinkkal"

Miért éppen Honvéd Veterán Otthon?

🇭🇺 Az alapítványunk által kezdeményezett, és a honvédelmi miniszter úrhoz is eljuttatott kérésünk, hogy közös gondolkodás után alakítsuk ki a honvéd veterán otthon létrehozásának feltételeit. Sajnos, eddig hiába vártunk a pozitív válaszra, ezért a nyilvánosság erejével szeretnénk felhívni az érintettek figyelmét a veteránok civil-, és a nyugállományú katonák időskori életéről történő méltó gondoskodás szükségességére.


Multifunkcionális intézményre van szükség


Veteránok rehabilitációs intézménye

Tudjuk, hogy a külföldi missziókból hazatérő katonák itthon újra egészségügyi szűrésen esnek át, aminek a pszichológiai teszt is része. Ezeknél a katonáknál ugyanis gyakori az álmatlanság, a szorongás vagy a poszttraumásstressz-zavar. Sőt egyre gyakrabban fordul elő súlyos sebesülés, testi sérülés is. Az, aki feldolgozatlan lelki sérüléseket hozott haza magával, az segítséget kérhet a honvédség pszichológusaitól. Mégis voltak, akiket alkalmatlanság miatt szereltek le. Ők a civil életben próbáltak szerencsét, és lényegében kikerülnek a honvédség látóköréből. Magyarországon ugyanis nincsenek veteránintézmények, pedig ezek számtalan NATO-tagországban léteznek és működnek.

A honvédség főpszichológusa már három évvel ezelőtt elismerte, hogy:

ideje lenne elgondolkodni ezen itthon is, mivel rengeteg magyar katona szolgált már külföldi missziókban.Az afganisztáni harctéren átélt borzalmak miatt alakulhatott ki elmebetegség egy magyar katonánál, aki kést szorított egy járókelő nyakához

Az afganisztáni harctéren átélt borzalmak miatt alakulhatott ki elmebetegség egy magyar katonánál, aki kést szorított egy járókelő nyakához.


Felkérjük a Magyar Honvédség aktív és szolgálaton kívüli állománya tagjait, hogy szakmai segítséget nyújtani szíveskedjenek a veteránok rehabilitációs intézménye és a rászorulók honvéd otthona szükségességét igazolni hivatott kezdeményezéshez!


Gondoskodás a méltó öregkor megélése feltételeiről

Magyarországon 40 ezer nyugállományú katona van, és azt mondják, számítanak rájuk a fiatalok megszólításában. Mi azt szeretnénk elérni, hogy ezt ne csak szavakban tegyék, hanem látszódjon a valóságban is. Ehhez természetesen újra kell gondolni, és be kell indítani a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség, valamint a nyugállományú- és veterán katonák valódi érdekvédelmében érdekelt szervezetek képviselőiből álló Idősügyi Tanács, illetve az Érdekvédelmi Fórum rendszeres működését!

Számítunk a nyugállományú katonákra

Azon dolgozunk, hogy minél több olyan jogosultságot, kedvezményt biztosítsunk a nyugállományú katonák és honvédségi nyugdíjasok számára, amely megilleti az aktív állomány tagjait is. A nyugállományúakat széleskörű kedvezményrendszer illeti meg, amelyet immár hatvanöt partner biztosít” – ismertette a szakpolitikus.

Dr. Czermann János helyettes államtitkár

Alapitványunk egyetért a honvédelmi vezetés által gyakran megfogalmazott mondatokkal, miszerint számítanak a hazájuk védelmére felesküdött nyugállományú katonák széleskörű tapasztalataira, és igyekeznek ennek ellentételezését az aktív állomány járandóságaihoz igazítani.

Kezdeményezésünk csupán azt a célt szolgálja, hogy minderről legyen az érintettek között felelős párbeszéd, és a szavak szintjén megfogalmazott megbecsülése a nyugállományú katonáknak végre a tettek szintjén se az ellenkezőjét lássuk. Minderről beszélni kell! Nyíltan! Őszintén! Mert mindenkinek tudomásul kell vennie végre, hogy a Magyar Honvédség a több évtizedet abban leszolgált, és esküjéhez ma is hű hivatásos állománynak éppúgy szívügye, mint az éppen aktuális honvédelmi vezetésnek, vagy a ma még aktív katonáknak!

Nyilt, őszinte és egymás véleményét tiszteletben tartó párbeszédet sürgetünk a Honvédelmi Minisztérium és a katonák valamennyi érdekvédelmi szervezete képviselői között!


A felmérés online kitölthető!


A Szolidaritás Katonáinkkal Mozgalom

A Szolidaritás Katonáinkkal Mozgalom keretében kezdjük el a veteránok közösségének alulról történő megszervezését! Kérjük, hogy az űrlapot kitöltve jelentkezzen minden érintett, aki egyetért, és legyünk minél többen!

Előző

A magyar nemzeti haderő

Következő

Veterán betegség, méltó öregkor

  1. Magyarországon 40 ezer nyugállományú katona van, és számítanak rájuk a fiatalok megszólításában.
    Mi azt szeretnénk elérni, hogy ezt ne csak szavakban tegyék, hanem látszódjon a valóságban is. Ehhez természetesen újra kell gondolni, és be kell indítani a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség, valamint a nyugállományú- és veterán katonák valódi érdekvédelmében érdekelt szervezetek képviselőiből álló Idősügyi Tanács és Érdekvédelmi Fórum rendszeres működését!

  2. Dr. Gachályi András

    Magam is nyugállományú katona vagyok, és szerencsére olyan családom van, akik mindenben támogatnak. Igaz még nem szorulok egészségügyi ellátási segítségére. De mi lesz, ha olyan állapotba kerülök, hogy állandó orvosi, ápolási ellátásra szorulok. Az ilyen esetekben nagy szükség van egy ilyen embereket (betegeket) ellátó intézményre, amely méltó helyet biztosít egy arra rászoruló katonának. Ne csak szöveg legyen az idősekről való gondoskodásról, hanem valódi tetteket kérek.

  3. Eperjesi Mihály

    Egyetértek a nyugállományú- és veterán katonák valódi érdekvédelmében érdekelt szervezetek támogatásával, segítve működésüket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Köszönjük WordPress & A sablon szerzője: Anders Norén