Az Üllői úti emlékhely létrehozását kezdeményezők, és a petíciót aláírók által megbízott képviselők egyikeként (a másik Dogossy Károly barátom) az alábbi helyzetértékelést teszem 2022.11.21-én.

♥️

Köszönjük szépen katonai zenész társainknak az összefogását! Az ő 38 fős támogató csapatukkal már 110 fő anyagi támogatását könyvelhettük el.

🇭🇺 A kiválasztott és megtalált tatárkő – amely a tervezett emlékkő-kompozíció alapját képezi – elszállításához a Nemzeti Földügyi Központ térítésmentesen hozzájárult, és erről hivatalos levélben értesített bennünket.

Részlet a határozatból

Ezzel elhárult az akadály a kőnek (nem „kavics” a maga 2,5×3 m-es méretével, és kb. 10 tonna súlyával) az általunk felkért szobrász telephelyére szállítása elől.

A tatárkő méretének felmérése

Még néhány aktív kolléga segítségével, és civil, valamint helyi cég támogatásával a követ ki kell szabadítani az erdőből, és szállításhoz előkészíteni.

A szállítás során legmagasabb költség a daruzásra vonatkozik. Az „emlékkő” szállítás első szakasza – a szobrász telephelyre – előreláthatólag bruttó 700.000 Ft lesz.

🇭🇺 Az FTC mint az Üllői út 133-135. számú terület tulajdonosa előzetesen hozzájárult az emlékkőnek az általa megjelölt területen történő elhelyezéséhez. Most az általunk egy javasolt változatként elkészített hozzájáruló nyilatkozatot felhasználva készítik elő a dokumentumot. Az FTC vezető menedzsmentje foglalkozik azzal, hogy az FTC, vagy netán a magyar állam valamelyik más szervezete jogosult e kiadni ezt a számunkra szükséges nyilatkozatot. Tehát, jelenleg az FTC döntését is várjuk.

Az „Emlékkő-kompozíció”

🇭🇺 Az emlékkő-kompozíció elkészítésére általunk felkért szobrászok már több olyan szobor elkészítésében vettek részt, ahol a tatárkő biztosította a szobor alapját. Az így faragott és csiszolt kő az egyedi bronz betűkkel, és bronz domborművekkel azonban nem olcsó. Előreláthatólag az emlékkő-kompozíció bruttó költsége 8 Millió forint lesz.

Ez is egy faragott és csiszolt tatárkő.

🇭🇺 A kész művet a felállítási helyre kell szállítani, ahol az akár önkéntes munkával előkészített és rendezett, de beton alappal bíró területen fel kell állítani, valamint az ünnepélyes avatását meg kell szervezni és végre kell hajtani. Ez további körülbelül 2 Millió forintot igényel.

Európa Kontakt Buth Alapítvány

🇭🇺 Az Európa Kontakt Buth Alapítvány 2022. nyarán megújult kuratóriuma és felügyelő bizottságának tagjai szolgálaton kívüli katonák, akiknek négy évig otthona volt az a főiskola, amelyet 2008-ban a föld színéről eltöröltek.

Természetesen az alapítványt nem ismeri mindenki, de azt gondolom, hogy a Magyarországon bejegyzett, több mint Hatvanezer civil szervezet közül egy sincs, amelyet mindenki ismer.

Látogatás lengyel barátainknál

Ez az alapítvány 2012-ben lett alapítva, a katonák, főleg a szolgálaton kívüli és a tartalékos katonák meglévő
nemzetközi kapcsolatainak az erősítése érdekében.

Biztos vagyok abban, hogy az alapítvány tisztségviselőinek személye garancia arra, hogy a kezdeményezés végső megvalósítását támogatásra méltónak találja bárki!

„Szolidaritás Katonáinkkal”