"Szolidaritás Katonáinkkal"

Emlékhely az Üllői úton

Mint azt már sokan tudhatják, tavaly március 18-án tizenöten elindítottunk egy petíciót „Volt egyszer egy laktanya” címmel, hogy legyen katonai emlékhely az Üllői út 133-135. szám alatt egykor épített, és 110 éven át ott állt katonai laktanya helyén.
Az elmúlt egy év alatt kiderült, hogy mindezt csak magán kezdeményezés útján tudjuk megvalósítani, ezért támogatás gyűjtésébe kezdtünk. Nagyon sokan valamilyen okból csatlakoztak a kezdeményezéshez, és tagjai „Az Üllői úti katonai emlékhely támogatói” nevű Facebook csoportnak. De körükben is gyakran elhangzik olyan kérdés és vélemény, ami a folyamatos tájékoztatás és közös gondolkodás ellenére is külön magyarázatot érdemel.

Készül az emlékkő-kompozíció látványterve

Ezért a kezdeményezést elindítók képviseletében az alábbiakra szeretném felhívni mindenkinek a figyelmét.

Az egykor ezen a területen működött és ismert katonai tanintézetekben tanulók és dolgozók összefogásával (igaz, jelenleg csupán 210 fő a ténylegesen anyagilag is támogatók száma, miközben több ezren lehetnek, akik itt végeztek és itt szolgáltak) készül valami, ami szerintünk sem nem „absztrakt”, sem nem „túl szerény”, csupán a realitásokat figyelembe vevő terv szerint készülő emlékkő-kompozíció.

Részlet a projekttervből

Ebben az általunk megálmodott, és rengeteg referencia munkával rendelkező szobrász művészek által készített emlékkő-kompozicióban „A HAZÁÉRT” feliratú kisebb tatárkővel utalunk a Magyar Honvédség minden katonájára, és leginkább az itt végzett tisztekre. Ez a kisebb kő felvezet a nagy (3×2,6 méteres) álló kőre, amelyen a „MEMENTO 1898 -2008” felirat emlékezésre késztet! Emlékezésre, az ezen a helyen 110 évig állt laktanyának, az itt elhelyezett 1. honvéd gyalogezrednek és a háború utáni tisztképzésnek a történetére! Benne a mi saját történetünkre. Mindezeket három nagy bronz dombormű vetíti elénk. A jobboldali kis kő emlékeztet bennünket arra, hogy ez a hely adott otthont a magyar katonai zenész képzésnek is!

A kövek látványterve már megformázva

♥️ Mindez még kézzelfoghatóbb lesz, ha a látványterv elkészül.

Én bízom abban, hogy a helyszínhez kötődő személyek száma és az emlékhelynek a megvalósításához anyagilag is hozzájárulók száma jobban közelít egymáshoz, és akkor legkésőbb szeptemberben végre 15 év után lesz itt valami, amely emlékeztet arra, hogy egykor katonák tanultak és dolgoztak ezen a területen!

Előző

„Veterán ház” program (1)

Következő

Emlékhely

  1. Németh István

    Khmmm… És miből is lesz kifizetve? Ugyanis a rendelkezésre álló összeg erre nem elégséges…

    • Tisztelt Németh Úr!
      Higgye el, ha a „rendelkezésre álló összeg elégséges” lenne, akkor kimondottan erre a célra nem gyűjtenénk a helyhez kötődő emberek támogatását.
      Persze mi jobban örülnénk, ha hasonló kérdései helyett ön is inkább azzal foglalkozna, hogy a szerintünk szép emlékkő-kompozíció hamarosan elkészülhessen.
      Megtisztelő érdeklődését külön is köszönjük!
      Hozzászólásai külön műfaj

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Köszönjük WordPress & A sablon szerzője: Anders Norén