Az Üllői úti katonai emlékhely létrehozásáért indított petíció elindítását követően másfél évvel ezelőtt arról értekeztünk a közösségi oldalakon, hogy a 110 évig az Üllői út 133-135. szám alatt állt 1. Ferencz József gyalogsági laktanyának, a benne hosszú ideig otthonra lelt 1. honvéd gyalogezrednek és a későbbiekben itt elhelyezett tisztképző intézményeknek méltó emléket kéne állítani, akár egy toborzó központot is magába foglaló emlékmúzeum létrehozásával. Azonban a lehetőségeket és az akaratot hamar felismerve már az az elképzelés körvonalazódott, hogy legalább egy emlékfal állhatna itt.

Miután kiderült, hogy egy szerintünk fontos emlékhely csupán magánerős megvalósításban jöhet létre, szerencsére Simon Lajos nyugállományú százados barátunk rátalált egy hatalmas tatárkőre Fehérvárcsurgó erdejében. Sőt két kisebb követ is kiválasztottunk, mert ekkor született meg az emlékkő-kompozíció ötlete, az általunk felkért szobrászokkal beszélgetve. A köveket a Nemzeti Földügyi Központ engedélyével, egy magán cég szállította a szobrász művészek telephelyére.

Sok ötletet, javaslatot kaptunk. És nem utolsó sorban az anyagi támogatás gyűjtése során több mint nyolc millió Ft támogatást kaptunk, amely a köszönetet érdemlő HM-MH támogatással, valamint a Market Zrt támogatásával már biztosította az emlékhely létrehozását.

A véletlen és a márványnál keményebb kő egy részében található különös összetétel azt hozta, hogy az utókor számára üzenetet tartalmazó „időkapszula” került elhelyezésre az egyik kő belsejében.

A dobozba korabeli jelvények, tárgyi emlékek, valamint a kezdeményezést elindítók petíciója, és az anyagi támogatók névsora is elhelyezésre került 2023. szeptember 06-án Móron, az emlékkő-kompozíciót készítő szobrász művészek telephelyén. A doboz viaszba zárva várja, hogy egyszer majd, úgy ezer év múlva, kíváncsi szemek nézhessék meg a tartalmát.