Back view of a courageous young soldier walking towards his house with his luggage. American serviceman coming back home after serving his country in the military.

Idősotthon árak és lehetőségek ma

  • Milyenek ma az idősotthonok?
  • Mennyire nehéz bejutni, milyen árakkal számolhatunk?
  • Mit nyújt egy magán idősek otthona, mennyibe kerül, és mennyit kell félretennünk, ha nyugdíjunk kiegészítését és időskori, magas színvonalú ellátásunkat is szeretnénk biztosítani?

Az évek múlásával egyre többször fordul meg a fejünkben, hogy mi lesz velünk, hogyan fogunk élni időskorunkban. Talán a környezetünkben is látunk olyan példákat, amelyeket mindenképpen szeretnénk elkerülni, és ami mindannyiunk számára a legfontosabb, ha nyugdíjas éveinkre gondolunk, az egyetlen szóban foglalható össze: méltóság.

Szeretnénk, ha méltósággal viselhetnénk idősödésünket, ha nem terhelnénk majd családunkat hajlottabb korunk okozta problémáinkkal. Ha biztosítva lenne, hogy bármilyen egészségügyi gonddal kell is szembenéznünk, az nem a gyermekeink, hozzátartozóink terhére történne, nem az ő ápolásukra, illetve anyagi gondoskodásukra szorulnánk.

Akár már most is érzékeljük, hogy nem megy minden úgy, mint fiatalabb korunkban, de egy-egy sérülés is megmutathatja számunkra, hogy milyen kiszolgáltatott is tud lenni az ember, ha nem tökéletes az egészsége. Egy csonttörés vagy csak egy derékbecsípődés esetén is kénytelen vagyunk igénybe venni a velünk együtt élők segítségét. Ez most még csak időszakos kellemetlenség, egy szép kort elért embernek akár a mindennapjait jelentheti.

Ideális lenne, ha ezeket a mindennapokat szakértő személyzet segítené, és nem a családunk vállára nehezedne a feladat. De még egészségügyi problémák nélkül is lelkileg építőbb, mentálisan kielégítőbb lenne, ha idős napjainkat társaságban, programokkal, beszélgetésekkel tölthetnénk, és magányérzetünk enyhítését sem csupán a gyerekek, unokák látogatásaitól remélnénk.

Csakhogy az erre alkalmas keretet nyújtó idősotthonok hallatán megborzongunk, hiszen nem a legpozitívabb kép él bennünk. Túlterhelt, sokszor türelmetlen személyzet, elárvult, problémákkal küszködő nénik és bácsik, szegényes társalgók, kopottas szobák rémlenek fel előttünk.

Ám ma már léteznek egészen másfajta idősotthonok is: ezek az úgynevezett nyugdíjasházak, nyugdíjasotthonok, amelyek olyanok, akár egy lakópark vagy egy hotelAz idősek saját lakrészben, magánlakásokban élnek, a takarítással, mosással, főzéssel nem kell fáradniuk. Számos szórakozási, kikapcsolódási lehetőség áll rendelkezésükre, kirándulások, kulturális programok színesítik mindennapjaikat.

Egy ilyen megoldás már kifejezetten vonzó lehet számunkra, hiszen ellátásunk, ápolásunk is biztosítva lenne, miközben magas színvonalú élettérben és kielégítő társaságban  tölthetnénk idős napjainkat.

  • De vajon mennyibe kerül mindez, és hogyan lehet bejutni egy ilyen magán nyugdíjasotthonba?
  • Mennyivel nyújt többet egy magán nyugdíjasház, és hogyan érhetjük el, hogy egy ilyen otthon lakói lehessünk idős korunkban?
  • Milyen lehetőségeink vannak az állami vagy egyházi intézményekben, milyen feltételekkel kerülhetünk be, mennyit kell fizetni havonta, és mit kapunk a pénzünkért?

Az idősotthonok helyzete hazánkban itt olvasható


A ma már két évtizede kihasználatlanul pusztuló laktanya még mindig alkalmas lehet egy minden igényt kielégítő Honvéd Otthon létrehozására!


FELMÉRÉS

Közös akarattal az igények felmérése után a veterán ház és honvéd otthon megvalósul, ha jelentkezel segítőnek.